УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ ВОЛОНТИРАЛИ У ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА
10.12.2012

Још 1985 године Уједињене нације прогласиле су 5.децембар Међународним даном волонтера. Волонтери су људи добре воље који за свој рад не очекују материјалну надокнаду сем моралне и друштвене сатисфакције, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности као и осећањем одговорности за своју заједницу. Градска општина Палилула је у оквиру обележавања овог дана отворила врата волонтерима гимназије “Светозар Марковић”. Бобан Џунић, председник општине Палилула, као што то приличи домаћину дочекао је ученике гимназије. “Ми имамо добру сарадњу са свим школама на територији наше општине. На данашњи дан, дан волонтеризма, желели смо да покажемо услове у којима радимо и начин на који општина остварује своје надлежности, како функционише наша Управа. Марија Брајдић, начелница Управе општине Палилула, потрудила се да ученицима представи рад свих служби. Намера је била да младима помогнемо да боље схвате наш рад - каже начелница Брајдић и да им помогнемо да боље упознају разна занимања и професије како би се лакше определили за наставак школовања.

Ово није први пут да општина Палилула сарађује са младима, посебно гимназијалцима “Светозар Марковић”. Недавно је одлуком председника општине, при Кабинету председника отворена Канцеларија за младе и именована координаторка. Седиште ове канцеларије, након додатног опремања биће у Рудничкој улици. Наша намера јесте, истиче Бобан Џунић да канцеларију приближимо младима, да они кроз своје ван наставне активности наставе дружење после школе, остварују своје пројекте, интересовања и једноставно се информишу о свим питањима која су младој генерацији данас својствена.

Корист од волонтирања је обострана, волонтери не примају новчану накнаду, али тамо где се нађу нешто науче. Гимназија “Светозар Марковић” на овакав начин помаже својим ученицима избору својих факултета, њихов боравак у општини омогућује им да стекну увид које су то професије које у будућности могу бити њихово занимање.

“Јако бих волела да радим у одсеку за права, иначе планирам да упишем права у Нишу и надам се да ћу једнога дана успети да радим у установи као што је ова - каже ученица Анђела Илић. Локална самоуправа са којом школа сарађује такође може да буде од велике користи ученицима у остваривању њихових жеља у професионалној орјентацији без којих не би могли да стигну сами. Моји утисци су веома добри зато што сам сазнала информацију да наша општина Палилула сарађује са Бугарском. То ми је врло битно јер у будућности планирам да упишем факултет за спорт у Бугарској, тачније одсек за коњички спорт, истиче Маша Ђорђевић. Наша школа са општином Палилула, такође има сарадњу и са Француском. Била сам у групи ученика који су били на размени у Француском граду Амијен. Познато ми је да смо се братимили са француским градом Дулен. Посета општини била је добра могућност да се млади људи упознају и са радом функционера који обављају одговорне дужности. Посебно им се допао рад чланова Већа. О задужењима већника, ресорним праћењем одређених области, ученике је упознао члан општинског већа Милош Стојиљковић. Волонтирање ученика у општини Палилула окончано је у Одсеку за послове Кабине председника општине где су сазнали како се остварује комуникација са јавношћу, послови протокола, израда пројеката. Свим ученицима – волонтерима подељен је промотивни материјал општине - новине, брошуре и друге публикације. (Текст и фото: Д.Видојковиц, ЕКОполис мреза)